Alergia na gluten – objawy i leczenie

Nietolerancje i alergie pokarmowe są coraz popularniejszym problemem, wiążą się z nieprawidłową reakcją organizmu na różne składniki obecne w żywności. Bardzo często można spotkać się z alergią na gluten, co wiąże się niestety z koniecznością zrezygnowania z wielu produktów zbożowych. Nadwrażliwość organizmu na obecne w nich białko sprawia, że po jego zjedzeniu pojawia się szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Pora dowiedzieć się, jakie są symptomy alergii na gluten i co przyczynia się do jej powstania.

Co powoduje alergię na gluten?

Gluten jest bardzo trudno trawiony w przewodzie pokarmowym, dlatego u wielu osób mogą pojawić się różne niepożądane objawy, które wynikają z nadwrażliwości systemu immunologicznego. Nawet jeśli ktoś nie miał wcześniej żadnych symptomów, to wraz z upływem czasu może wystąpić alergia na gluten. W reakcji alergicznej biorą udział różnego typu przeciwciała. Wyróżnia się trzy rodzaje alergii na gluten, czyli reakcje IgE zależne, IgE niezależne i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Trzeba mieć na uwadze, że nawet jeśli choroba nie będzie aktywna w dzieciństwie, to nie oznacza, że nie wystąpi już w wieku dorosłym.

Jak się objawia alergia na gluten?

Alergia na gluten daje specyficzne objawy, które pojawiają się bardzo szybko. Na wystąpienie symptomów nie trzeba długo czekać, pojawiają się one po spożyciu alergenu. Najczęściej objawy są odczuwalne już po minutach lub nawet sekundach po kontakcie z substancją uczulającą. Najczęściej alergikom towarzyszą biegunki, wzdęcia. Mogą pojawić się także wymioty, obrzęki dróg oddechowych, duszności. Charakterystyczne dla alergii na gluten jest także wystąpienie pokrzywki, atopowego zapalenia skóry i uczucia świądu. W skrajnych przypadkach dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i nawet dla życia chorego. W przypadku nieceliakalnej alergii na gluten objawy nie pojawiają się zwykle od razu, mogą wystąpić dopiero po kilku dniach, czasem nawet po kilki tygodniach.

Problematyczny gluten

Niektóre osoby rodzą się z nietolerancją lub alergią na gluten, czyli na rodzaj białek, przede wszystkim gliadyny i gluteiny. Są one obecne w sporej ilości w zbożach, głownie w pszenicy, życie, jęczmieniu. Trzeba pamiętać o tym, że gluten jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, obecny w przeróżnych produktach. Dodaje się go do wielu produktów, nie muszą być one nawet zbożowe. Jest obecny przede wszystkim w pieczywie, bo nadaje mu lepkość, elastyczność i stanowi rodzaj spoiwa. Sięga się po gluten po to, aby nadać wypiekom lepszych walorów smakowych i odpowiedniej tekstury.

Jak leczyć alergię na gluten?

W celu zdiagnozowania alergii na gluten wykonuje się testy genetyczne, testy serologiczne i testy histopatologiczne. Podstawą leczenia jest unikanie glutenu, czyli produktów zawierających problematyczne białko. Stosuje się także leki przeciwhistaminowe i kortykosteroidy. Z diety powinny zniknąć produkty zbożowe, przede wszystkim pszenica, żyto i jęczmień oraz wszystkie odmiany tych zbóż.