Grejpfrut jest jednym cytrusów, po które sięga wiele osób. Owoc o specyficznym smaku, słodko-kwaśnym, lekko goryczkowatym. Jego regularne spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu człowieka. Dlaczego oraz kiedy z grejpfrutów trzeba zrezygnować?
Witamina C w grejpfrucie – dlaczego warto włączyć owoc do diety?
Owoc, jakim jest grejpfrut powstał jako połączenie dwóch znanych owoców – pomelo oraz pomarańczy olbrzymiej. Wyhodowany na Barbados szybko zdobył zwolenników na całym świecie. Obecnie bez problemu kupić go można w każdym sklepie. Owoc jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Dużym zaskoczeniem może być fakt, że grejpfrut jest wyjątkowo bogatym w witaminy i inne składniki odżywcze owocem, a jednocześnie jego kaloryczność jest wyjątkowo niska.
Nie tylko witamina C w grejpfrucie – jakie jeszcze składniki odżywcze dostarcza do organizmu?
Regularne spożywanie grejpfrutów pozwala zadbać o uzupełnianie mikro i makroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród najważniejszych wyróżnić można:
- witaminy – z grupy B, A, C, E, PP;
- kwas foliowy;
- żelazo;
- fosfor;
- wapń;
- magnez;
- cynk;
- mangan;
- potas;
- fluor;
- beta-karoten.
Owoc w dużej części, bo aż w prawie 90%, składa się z wody. W związku z tym rewelacyjnie sprawdzi się również, jako skuteczny sposób na nawadnianie organizmu.
Zalety włączenia grejpfrutów do diety
Lista zalet, które sprawiają, że coraz więcej osób regularnie sięga po owoc jest dość długa. Ze względu na wysoką zawartość witamin A i C jest on doskonałym przeciwutleniaczem. Dodatkowo, dzięki obecności flawonoidów, kwasów fenolowych oraz polifenoli cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi. Po owoc powinny regularnie sięgać osoby, które chcą opóźnić procesy starzenia się skóry. Pomaga on też chronić skórę przed niekorzystnym działaniem promieniowania ultrafioletowego – UVA i UVB.
Grejpfruty cechują się stosunkowo niskim, jak na owoc, indeksem glikemicznym, w związku z czym mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Dużym atutem jest zdolność składników zawartych w grejpfrucie do wspomagania procesu rozkładu cukrów i regulowania stężenia glukozy.
Duża zawartość błonnika sprawia, że owoc grejpfruta jest zalecany w czasie stosowania diety odchudzającej. Jego spożycie sprawia, że osoba przestaje odczuwać głód, czuje się syta. Duża ilość wody oraz niski poziom kalorii pomagają w procesie redukcji wagi. Owoc ceniony jest także ze względu na właściwości detoksykacyjne. Szczególnie ważny jest dla wątroby, pomaga bowiem na efektywne pozbycie się toksyn, mających niekorzystny wpływ na ten narząd.
Owoce grejpfruta polecane są osobom zmagającym się z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Znajdujące się w nich przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i likopen pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, wspomagają redukcję cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy. Grejpfrut wspomaga pracę serca.
O zdrowotnych korzyściach grejpfrutów mówić można również w aspekcie kobiet oczekujących dziecka. Kwas foliowy, którego źródłem są grejpfruty jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Jego niedobór u matki prowadzić może do poważnych wad wrodzonych dziecka, głównie w obrębie układu nerwowego.
Ile witaminy C mają cytrusy i grejpfrut?
O tym, że cytrusy są doskonałym źródłem dostarczającym organizmowi człowieka witaminę C mówi się od dawna. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne rodzaje owoców zawierają różną jej ilość. Mimo że największą popularnością cieszy się cytryna (ok. 53 mg witaminy w 100 g cytryny), to prym wiedzie pomelo (aż 60 mg w 100 g owocu). Na kolejnych miejscach plasują się: pomarańcza (50 mg), grejpfrut (czerwony – 38 mg, a biały 34 mg), limonka (ok. 29 mg) i mandarynka (27 mg).
Kiedy należy zrezygnować lub ograniczyć spożywanie grejpfrutów?
Mimo doskonałych właściwości i korzystnego wpływu na organizm owoce nie mogą być spożywane przez wszystkich. Trzeba pamiętać, że owocu nie można jeść podczas terapii wybranymi lekami. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko przez zawartość w owocach furanokumaryny. Ten związek chemiczny może mieć duży wpływ na mechanizm metabolizmu leków, zarówno tych, które są metabolizowane w wątrobie, jak i w jelicie cienkim. Nawet niewielka ilość może doprowadzić do sytuacji zagrażającej zdrowiu i życiu. Może bowiem dojść do silnego zatrucia lekami.
Wśród medykamentów, których nie można łączyć z grejpfrutem, a nawet sokiem wymienić należy preparaty:
- przyjmowane na obniżenie cholesterolu;
- o działaniu antyhistaminowym;
- tzw. blokery kanału wapniowego;
- immunosupresyjne;
- uspokajające;
- wykorzystywane w leczeniu choroby refluksowej przełyku.
Mimo doskonałych właściwości zdrowotnych grejpfrutów pamiętać trzeba, że są to owoce, których spożywanie w niektórych sytuacjach nie jest zalecane. Czasem konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności. Głównie w okresie przyjmowania określonych grup leków. Informacje o tym czy dany preparat można łączyć z grejpfrutem powinny zostać zamieszczone w ulotce danego leku.