Nie od dziś wiadomo, że warzywa to jeden z niezbędnych elementów każdej zdrowej, doskonale zbilansowanej diety. Nic więc dziwnego, że ogórek kcal to kwestia, która interesuje bardzo wielu z nas. Jest to powszechnie znane i lubiane warzywo, które w naszym kraju wiedzie niekwestionowany prym. Jak wiele kcal dostarcza nam to lubiane w polskiej kuchni warzywo? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Zaczynamy!
Ogórek kcal – najważniejsze wartości
Ogórek w 100 g to zaledwie 15 kcal, gdy zdecydujemy się na spożycie warzywa ze skórką, jak również 12 kcal, jeśli ogórek będzie przyswajany bez skórki. Średnia waga jednego ogórka to około 600 gram. Jest to więc warzywo nie bez przyczyny zaliczane do jednych z najmniej kalorycznych, które możemy spożywać w dowolnych ilościach, bez ograniczeń, nie myśląc o ilości przyswajanych kalorii.
Ogórek kcal – czy tylko jest zdrowe, czy także smaczne?
Ogórek zachęca do spożycia. Nie jest to jednak jedyna zaleta znanych na polskim i zagranicznym rynku warzyw. To, dlaczego tak wiele osób sięga po ogórki, to przede wszystkim ich doskonały, orzeźwiający smak. Warzywa roznoszą nie do pomylenia aromat, jak również specyficzny, bardzo atrakcyjny dla wielu smak. Ogórek, zwłaszcza świeży, jędrny, i chrupiący, staje się jedną z najważniejszych części wielu dań, jak również cieszy swoich konsumentów smakiem serwowany także w wersji solo.
Dlaczego ogórek kcal to tak znikoma wartość kaloryczna dla naszego organizmu?
Ogórek jest warzywem, które w głównej mierze składa się z wody. To właśnie dlatego ogórki cechują się tak niską kalorycznością. Dodatkowe są lekkostrawne, nie powodując tzw. efekty obciążenia układu pokarmowego. Co więcej, oprócz tego, że każdy z 50 znanych gatunków ogórka jest bardzo smaczny, dodatkowo niesie dla naszego organizmu bardzo wiele cennych substancji odżywczych. Warzywo jest niezastąpionym źródłem wielu witamin oraz minerałów. A ogórkach możemy odnaleźć:
- witaminę C,
- Tiaminę,
- Ryboflawinę,
- Niacynę,
- Witaminę B6,
- Witaminę A, E, K,
- Kwas foliowy
i wiele innych. Nic więc dziwnego, że woda bogata w tak cenne składniki odżywcze, jest niskokaloryczna, doskonale wpływając na nasze zdrowie, jak również wygląd.
Do czego możemy wykorzystać ogórka?
Ogórek kcal jest warzywem o niezwykle szerokim zakresie zastosowania. Można stworzyć z jego udziałem sosy, które stają się doskonałą formą dodatku do dań głównych. Bardzo często łączy się zielone ogórki z jarmużem, tworząc niezwykle apetyczne, zdrowotne koktajle. Nie jest zaskoczeniem, gdy ogórek ląduje na kanapkach, jako forma dodatku do śniadań, czy kolacji. Przy użyciu ogórka tworzy się także, zwłaszcza letnią porą, chłodniki, które pozwalają na ochłodę w letnie dni. Ogórek, ze względu na swój niezwykle przyjazny smak, coraz częściej staje się jednym z elementów wielu, różnorodnych dań.
Ogórek – Twój sprzymierzeniec do walki z nadprogramowymi kilogramami
Jeśli chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy, prowadzić zdrowy, higieniczny tryb, jak również dbać o dobry smak na swoim talerzu, ogórek jest warzywem, którego z całą pewnością nie może zabraknąć w Twojej diecie. Co więcej, to składnik, który może być przez nas spożywany bez żadnych negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu. Przede wszystkim nie musimy obawiać się, że jego spożycie przyczyni się do zwiększenia naszej masy ciała. Ogórek kcal to idealny przykład na to, że składniki spożywcze nie muszą być kaloryczne, by być smakowitymi.